To tøffe jenter setter seg et hårete mål. De er ikke skiløpere, men bestemmer seg for å gå Birkebeinerrennet 2011. Vil de klare det?


lørdag 13. november 2010

Kjøp av ski

Anita har allerede kjøpt ski, så dette er vel mest for Borgny..
Det kan vel skrives tykke bøker om ski, og alle har veldig sterke meninger om skivalg. Jeg skal gi et par tips ut fra eget hode og erfaring. Først og fremst: Det er stor forkjell på ski. De to viktigste egenskapene er spenn og gli. Så mye som 70% av en skis totale gliegenskaper kommer fra sålens beskaffenhet, mens resten er relatert til slip og behandling. Spenn er viktig for å få god gli og samtidig godt feste. For lite spenn gjør at festesmøringen "subber" nedi snøen, mens for mye spenn gjør at det blir vanskelig å få feste. Spenn er avhengig av vekt, men også av teknikk. En my ski er lettere å sparke ned, mens en stiv ski krever et kraftigere og mer presist fraspark.

Samme ski kan komme med vidt forskjellig spenn, og det er derfor veldig viktig at den som plukker ut skien din måler spennet og tar hensyn til både vekt og teknikk. Gå et sted de har greie på ski og diskuter det som står her for å sjekke ut om han du snakker med har greie på ski.

Skimerke er ikke så viktig. Madshus og Fischer er trygge valg der det normalt er lite variasjon mellom hvert enkelt par, så sjansen for å få en "mandagsski" er liten.

Du får mye bra ski for mellom 2.500 og 3.000 kr (uten binding). I denne klassen ligger f.eks. Madshus Hypersonic og Fischer SCS Classic som begge er utmerkede ski. Dyrt, men når du er i bakkene opp mot Sjusjøen vil du nok ikke angre på at du kjøpte skikkelige ski..

1 kommentar:

  1. Takk for tips, Henrik! Ønsker gjerne tips om sko også.

    SvarSlett